SİRİUS
Antik çağlardan beri Sirius yıldızı (köpek yıldızı) pek çok medeniyet için önemli olmuştur.Bu sizce gökyüzündeki en parlak yıldız olduğu için mi yoksa insanlıkla gizemli bir bağlantısı mı var?
Fiziksel özelliklerine bakacak olursak,Sirius , gökyüzündeki en parlak yıldızdır.Maviye çalan bir beyazlığı vardır,ancak parıldadığında başka renklere de dönüşür.
Astronomideki adı, Sirius Alpha Canis Majoris’dir. Astronomi dünyasında bilinen şudur ki, bir gök cisminin görünen büyüklüğü ne kadar küçükse, nesne o kadar parlak olur.
Sirius Güneşten 40 kat daha parlaktır ve sadece 8,6 ışık yılı uzaklıktadır.Güneşin iki katı büyüklüğündedir.
Bazı uygarlıklara göre Sirius, “güneşin ardındaki güneş” olarak biliniyor.Yani Sirius’un Güneş’in gerçek kaynağı olduğu düşünülüyor. Güneşin Dünyayı ısıttığı ama Sirius’unda ruhsal dünyayı ısıttığı yine inanılan şeyler arasında. Güneşin büyük bir yanılsama olduğu,gerçeğin Sirius olduğu kanısı yaygın.
ESKİ UYGARLIKLARDA
Eski Mısır’da Sirius, gökyüzündeki en önemli yıldız olarak kabul ediliyordu. Aslında, astronomik olarak Mısırlıların tüm dini sisteminin temeli oldu.Eski Mısırlılar, Siriusa o kadar büyük bir saygı duyuyorlardı ki, tanrılarının çoğunu bu yıldızla ilişkilendirmişlerdi. Köpek başlı ölüm tanrısı olarak bilinen Anubis, köpek yıldızıyla yani Sirius ile bariz bir bağlantıya sahipti.İnsanlığın öğretmeni olarak görülen Toth-Hermes de yıldızla ezoterik olarak bağ içindeydi.
İlginçtir ki,Mısır takvim sistemi, yaz mevsiminde Nil Nehri’nin taşmasından kısa bir süre önce gerçekleşen Sirius’un helyum yükselmesi temeline dayanıyordu.
Antik Yunanlılar, Sümerler, Babilliler ve başka medeniyetler de yıldızın gökteki hareketini gözlemlediler. Bu medeniyetler yıldıza çok saygı duydular… Kutsal kabul edildiği için gökyüzünde görüldüğünde kutlamalar ve şölenler yaptılar.
Bazı araştırmacılara göre, Mısır’daki Giza Büyük Piramidi Sirius’la mükemmel bir uyum içinde inşa edilmiştir.