
1-Mezar Kenarlarındaki Küçük Suluklar
Mezarlarda bulunan bu suluklar,ruhların susadıkları zamanlarda kalkıp burdan su içmeleri inancına dayanır.Ayrıca kuşların,böceklerin de bu suluklardan su içmesinin ölü kişiye faydası olduğu düşünülür.
Şaman kültüründeki yardımcı ruh tasfirleri kuş şeklindedir bu da ruhların gökyüzünde yapacakları yolculuklarında kuşların onlara yardım edeceğine inandıklarını gösteriyor.
2-Bir Yere Girip Çıkarken Sağ Ayak Kullanmak
Şamanlarda bir yere girerken sağ ayağın önce olması uğurlu sayılmıştır.Türklerde de bu halen devam etmektedir.Ayakkabı giyilirken de sağ ayak önce giyilir gibi inançlarımız vardır ve hepsi Türk kültürüne aittir.Şamanlar sol ayakla giriş yapmayı uğursuz kabul ederlerdi.
3-Nazar Boncuğu
Şamanizmden Günümüze Gelen Türk Adetleri’nin en önemlilerinden birisi de budur;
Bazı kişilerin bakışlarının negatif olduğu ve kişiler üzerinde kötü etkiler yarattığına inanılırdı.Bu sebeple o kötü düşünceli veya negatif enerjili insanların rahatsız etmemeleri için onların ilgisini dağıtacak boncuklar takmışlardır.Yani nazar olgusu Türklerin başından beri insandığı bir durumdu.Takılan boncuklar,nazar boncuğu,deve boncuğu,göz boncuğu diye adlandırılıyor.
4-Su İle Uğurlama
Su Türk kültüründe berekettir,kutsaldır.Bu sebeple biri giderken arkasından su dökmek bir nevi ritüeldir.Yani çabuk git çabuk gel,kazasız belasız gideceğin yere ulaş temennisidir.
5-Tahtaya Vurmak
Eski Türklerde göçebe kavimler oldukları için, göçtükleri yerlerde ağaçlık alanlara girerken, ormanda bulunan kötü ruhları kovmak için bağırarak gürültüler çıkarırlar ve ağaçlara,odunlara vururlardı. Bu davranışla aynı zamanda gerçekleşen doğa olaylarını kötü ruhlara haber verirlerdi ve bu şekilde kendilerini korumaya aldıklarına inanırlardı. Halen daha devam ettirdiğimiz bu tahtaya vurma adeti şuanda başımıza kötü bir olay gelmesinden korktuğumuzda Allah korusun diyerek tahtaya vurma şeklinde gerçekleşiyor.
6-Kurşun Dökmek
Kurşun dökme eski Türklerden bu yana devam eden bir gelenektir.Şamanizm’de kurşun dökmeye “kut dökme” denir. O dönemlerde kötü ruhlardan kurtulmak negatif durumlardan sıyrılmak için şamana başvurulurdu ve şaman gerekli ritüeli yapardı.Halen daha kötülüklerden hastalıklardan kurtulmak için kurşun döktürenlerimiz vardır.
7-Kırmızı Kurdele Geleneği
Genellikle kurdele,gelin evden çıkarken beline bağlanır ya da çocuk okumaya geçince kırmızı kurdele takılır.Veyahut nişanlarda yüzüklere bağlanır.Kurdele kısmet ve bereketi temsil eder.Eskiden beri kötü ruhların şerrinden koruduğuna inanılıyordu.
Şamanizmden Günümüze Gelen Türk Adetlerinden en belirgini de bu gibi görünüyor.
8-Dilek Tutmak
Dilek tutmak Şamanizmde çok vadı.Tabiattaki ruhların kişilerin isteklerinin gerçekleşmesine aracılık ettiği düşünülüyordu.
9-Su İçerken Kafayı Tutmak
Şamanlara göre insanın ruhu başında bulunuyordu.Bu sebeple su içerken ruhun bedenden çıkabileceği düşüncesi vardı.Kafa geriye doğru gittiği için böyle bir inanışları oluşmuş.
10-Köpe Uluması Uğursuz Sayılır
Şamanizm’e göre köpek bir ruhun yaklaştığını uluyarak haber veriyordu. Sıradan insanların bu ruhları görmesi;çok yakında öleceğine işaret ediyordu. Halen daha Anadolu’da köpek uluması uğursuz sayılmaktadır. Köpeklerin bazı durumları önceden hissetikleri de bu inançlar arasındadır.Deprem olacağı zaman uluyan köpekler bilinmektedir.